2016-11-08 13.13.55

Zynyo is de eerste Nederlandse Signing Service Provider die naast gekwalificeerd digitaal ondertekenen vanuit de cloud, iDIN heeft geïmplementeerd in haar software als authenticatiemiddel voor ondertekenaars. Hierdoor is gekwalificeerd én geavanceerd digitaal ondertekenen met iDIN op 1 document mogelijk. Gebruikers van het ZYNYO platform kunnen nu ook iDIN kunnen gebruiken naast de reguliere authenticatiemiddelen als SMS-tan, DigiD en eHerkenning.

iDIN is vooral interessant voor de totstandkoming van online overeenkomsten. Hierbij kan de contractant namelijk vooraf niet gelegaliseerd worden. Voor sommige overeenkomsten is dat echter wel van belang, bijvoorbeeld voor verzekeringspolissen, financieringen of lease-overeenkomsten. De authenticatie via iDIN maakt dan gebruik van de zeer betrouwbare legalisatie die de banken reeds hebben uitgevoerd. Hiermee kunnen dan nog meer overeenkomsten volledig digitaal worden afgehandeld, inclusief ondertekening.

"We hebben de afgelopen maanden keihard samengewerkt met de 4 grootste banken in Nederland, ING, ABN-AMRO, RABO en SNS, om de implementatie van iDIN in ons platform mogelijk te maken. Het inloggen werkt nu voor alle banken in Nederland. Dit is een enorme stap voorwaarts in de mogelijkheden betrouwbaar en 100% rechtsgeldig elektronisch te kunnen ondertekenen voor alle online dienstverleners, zowel in de publieke als de private sector.", aldus een tevreden Hans ter Beek van Zynyo.

Onderwijs gaat ook veel geld besparen

iDIN is zeer interessant voor het onderwijs, bijvoorbeeld voor de ROC's in Nederland. Zij willen al jaren digitaal ondertekenen, maar zouden daarvoor DigiD moeten gebruiken. Hieraan zitten twee grote nadelen. Ten eerste de hoge implementatiekosten van DigiD. En ten tweede moeten ouders bij minderjarige leerlingen mee-ondertekenen en dat kan via DigiD niet zonder dat het BSN van de ouders opgeslagen wordt door de onderwijsinstelling. Maar dat laatste mag niet van de wetgever. Met iDIN is dit verleden tijd en gaan onderwijsinstellingen vele Euro's besparen omdat ze nu volledig digitaal kunnen gaan ondertekenen.

Gekwalificeerd ondertekenen

De Nederlandse wet kent 3 soorten elektronische of digitale handtekeningen; de gewone, de geavanceerde en de gekwalificeerde elektronische handtekening. Deze laatste is de meest betrouwbare van de drie. De gekwalificeerde elektronische handtekening is dan ook gelijkgesteld aan de handgeschreven of natte handtekening en heeft dezelfde juridische waarde. De gekwalificeerde elektronische handtekening is vereist voor documenten met grote rechtsgevolgen, zoals notariële akten, gepubliceerde jaarstukken, hypotheekakten, verzekeringspolissen en arbeidsovereenkomsten. Met betrekking tot die laatste, sinds 1 juli 2016 is het wettelijk verplicht voor werkgevers om arbeidsovereenkomsten die digitaal ondertekend worden, te voorzien van een gekwalificeerde elektronische handtekening.

Over iDIN

iDIN is een combinatie van ‘iDentificeren’ en ‘INloggen’ en is de mogelijkheid om je als consument online te identificeren of te authentificeren op aangesloten sites met behulp van je eigen bank-login. Kortom, overal inloggen met je bankgegevens. Het principe is heel eenvoudig omdat het net zo werkt als iDeal en tevens gebruik maakt van dezelfde betrouwbare infrastructuur zonder dat er betalingsverkeer plaatsvindt.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht, neem dan contact op met Zynyo.