IRMA

Onderteken uw documenten geavanceerd met de IRMA app

Zynyo biedt een oplossing om met de IRMA app op een privacy-vriendelijke manier een geavanceerde digitale handtekening te zetten, waarbij u zichzelf met persoonlijke attributen identificeert als ondertekenaar. Ondertekenaars houden, via de app op de mobiele telefoon, volledige controle over welke gegevens gedeeld worden dat deze gegevens in de cloud worden opgeslagen.

Authenticatie met IRMA

IRMA is beschikbaar via een gratis app waarin gebruikers een eigen 'paspoort', ook wel digitale identiteit, kunnen samenstellen met persoonlijke attributen, zoals voornaam, achternaam, huisadres, e-mailadres(sen), geboortedatum, telefoonnummer(s), bankrekening(en), BSN, medische BIG/AGB-registraties, inschrijvingen als student, etc.

Authenticatie met IRMA werkt met attributen (persoonlijke eigenschappen). Deze kunt u als gebruiker zelf in de IRMA-app verzamelen, vanuit verschillende betrouwbare bronnen. Zo heeft IRMA een koppeling met de Basisregistratie Personen (BRP), waardoor (een deel van) de officiële gegevens die de overheid heeft in de IRMA-app geplaatst kunnen worden.

Daarmee kunt u zich vervolgens, geavanceerd, authentiseren ter ondertekening van een document. Om die attributen te tonen, dient u een QR-code te scannen met uw telefoon, en geeft u in de IRMA-app toestemming om de gevraagde attributen te onthullen.

 

 

De IRMA applicatie staat voor I Reveal My Attributes. Met de IRMA-app kunnen gebruikers op een makkelijke en veilige manier online inloggen, zichzelf kenbaar maken, toestemmingen geven en ondertekenen. De gratis IRMA-app stelt gebruikers in staat zelf identiteitskenmerken op te halen via hun smartphone en alleen de noodzakelijke kenmerken te delen met of te tonen aan partijen die iets van hen willen weten. De persoonsgegevens staan alleen op de eigen smartphone en worden nergens in de cloud beheerd. Met IRMA beheert iedereen zelf zijn digitale ID-bewijzen, zoals we dat ook doen met een fysiek paspoort en rijbewijs. Deze aanpak wordt ook wel Self-Sovereign Identity (SSI) genoemd: alleen u bepaalt wanneer en met wie u persoonsgegevens deelt.

Privacy by Design - SIDN

IRMA powered by SIDN is de samenwerking tussen SIDN en de stichting achter IRMA, Privacy by Design. De samenwerking is gericht op het verder ontwikkelen van het privacyvriendelijke identiteitsplatform IRMA. SIDN is beheerder van de .nl domeinen en werkt al jaren aan de veiligheid en toegankelijkheid van het internet in Nederland en versterkt met IRMA dezelfde zekerheden die ze leveren voor onze .nl domeinen.

Een veilige en bruikbare digitale identiteit voor individuen en organisaties is van publiek belang. Daarom is IRMA open source en  wordt er gewerkt zonder winstoogmerk. Hiermee is IRMA een integere en betrouwbare oplossing voor een publiek en privaat identificatiesysteem waarbij de privacy van de gebruiker centraal staat.

Integratie IRMA Zynyo diensten

Zynyo heeft IRMA volledig geïntegreerd binnen het Signingplatform. IRMA is beschikbaar in de Zynyo Webapplicatie, Zynyo DTM, de Zynyo Sharepoint app en de REST API als authenticatiemiddel om geavanceerd mee te ondertekenen, maar ook als authenticatie voor de pre-view functie. Als deze functie geactiveerd is door de aanbieder, zal de ondertekenaar zichzelf eerst moeten identificeren met IRMA voordat de inhoud van het document zichtbaar wordt. Voor de geavanceerde ondertekening en de pre-view authenticatie bij Zynyo wordt in IRMA de gemeentelijke basisregistratie attribuut gevraagd voor authenticatie.

De IRMA app is beschikbaar voor iOS (Apple) en voor Android (Google).

Wil uw organisatie ook rechtsgeldig en betrouwbaar elektronisch ondertekenen via IRMA?

Neem dan contact met ons op.