Terugblik op succesvolle implementatie digitaal ondertekenen van (koop)contracten met iDIN

25 mei 2021

1 jaar later — Net als vele anderen beroepsgroepen, zijn makelaars sinds maart 2020 door de COVID-19 maatregelen geconfronteerd met de noodzaak om overeenkomsten digitaal te kunnen laten ondertekenen. In samenwerking met ZYNYO heeft de NVM hier meteen op geanticipeerd door digitaal ondertekenen van koopcontracten met iDIN authenticatie voor alle NVM makelaars te faciliteren.

Sinds volledig remote zaken doen geen keuze maar noodzaak is geworden, is er grote behoefte ontstaan voor een digitale oplossing omtrent het ondertekenen van documenten van toepassing binnen de makelaardij zoals koop- en huurovereenkomsten, OTD koop en verkoop, lijst van zaken en vragenlijsten.

De NVM zocht al langer naar mogelijkheden om het werk van makelaars en taxateurs makkelijker te maken. Bij NVM was de beweging richting verregaande digitalisering daarom al voor de COVID pandemie ingezet. Toen deze pandemie direct van impact werd op het kunnen uitoefenen van de werkzaamheden van makelaars kwamen deze ontwikkelingen in een stroomversnelling.

Om voor makelaars, taxateurs en klanten betrouwbaar en rechtsgeldig online zaken te faciliteren heeft de NVM ZYNYO benadert om een gebruiksvriendelijk platform voor digitaal ondertekenen met een hoog betrouwbaarheidsniveau voor haar leden te kunnen inzetten.

Om een substantiële bijdrage te leveren aan zowel de adoptie van vertrouwensdiensten als aan de standaardisatie heeft de NVM een projectgroep opgericht. Via deze projectgroep is in april 2020 begonnen met overeenkomsten digitaal te (laten) ondertekenen in combinatie met iDIN.

Met het aanbieden van een digitale ondertekening is het ondertekenen plaats onafhankelijk geworden en voor iedereen mogelijk ongeacht welk apparaat men gebruikt. Door ondertekening in combinatie met iDIN gebeurt dit op een veilige manier, zodat de koopovereenkomst rechtsgeldig is.

Door een digitale ondertekening met iDIN authenticatie is er zekerheid over de identiteit en de wilsuiting van de ondertekenaars. Middels de diensten van ZYNYO wordt zekerheid geboden dat het ondertekende document niet meer gewijzigd kan worden. Deze zekerheid is volgens de opgestelde Europese richtlijnen (eIDAS) gewaarborgd. De NVM heeft deze richtlijnen ook met Nederlandse hypotheekverstrekkers en het notariaat afgestemd.

Inmiddels zijn er door de betrouwbaarheid en het gebruiksgemak van iDIN zijn al duizenden koopovereenkomsten op deze manier getekend met en maken steeds meer NVM makelaars gebruik van NVM Digitaal Ondertekenen voor het afsluiten van koopovereenkomsten, huurovereenkomsten, OTD koop en verkoop, lijst van zaken en vragenlijst.

Digitaal ondertekenen valt al enige tijd niet meer weg te denken uit bedrijfsprocessen. Tevens staan de ontwikkelingen binnen dit domein en online vertrouwensdiensten ook niet stil. Op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld gekwalificeerd ondertekenen uit de cloud of online identiteit? Hou dan onze blogs in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!