Elektronische handtekening

De elektronische handtekening wordt vaak gebruikt als synoniem voor digitale handtekening

Let op, er zijn echter significante verschillen. Elektronisch is niet hetzelfde als digitaal. De elektronische handtekening is een wettelijke definitie voor diverse, niet noodzakelijk cryptografische, methoden om de identiteit van iemand die een elektronisch bericht zendt te bevestigen.

Dit omvat behalve een digitale handtekening, ook bijvoorbeeld telegram- en telexadressen en een geschreven handtekening op een gefaxt document. Bij een digitale handtekening daarentegen vindt de volledige afhandeling - de authenticatie, identificatie en integriteit - volledig digitaal plaats middels bepaalde algoritmen.

Een voorbeeld van een elektronische handtekening is het oude formulier van de Belastingdienst, waarop 5 willekeurige cijfers moesten worden ingevuld, een normale handtekening moest worden gezet en dat daarna werd opgestuurd. Deze elektronische handtekening wordt niet meer gebruikt en is opgevolgd door de DigiD.

De term ‘elektronische handtekening’ wordt vaak ten onrechte gebruikt als synoniem voor digitale handtekening. Iedere digitale handtekening is een elektronische handtekening, maar niet elke elektronische handtekening is een digitale handtekening.

Er zijn in Nederland 3 soorten digitale handtekeningen. De gewone digitale handtekening, de geavanceerde en de gekwalificeerde digitale handtekening. Wanneer gebruik gemaakt wordt van een geavanceerde digitale handtekening, heeft deze meestal dezelfde juridische waarde als de nat geschreven handtekeningen. Wanneer u bijvoorbeeld arbeidscontracten digitaal wilt ondertekenen, is een gekwalificeerde digitale handtekening noodzakelijk.